כנס שנתי 2012

רשמים מהכנס השנתי השלישי של עדשות מגע ומשטח העין 2012

מאת דרור דקל


חסות ראשית: גונסון אנד גונסון חטיבת ראייה

מיקום הכנס: שרתון תל אביב, 30 לאוקטובר 2012

כמות משתתפים בכנס: 580 אופטומטריסטים ומתמחים ברפואת עיניים (לא כולל מרצים ודוכני מציגים)

מרצים בכנס: 35 אופטומטריסטים ורופאי עיניים בכירים כולל מנהלי מחלקות ויחידות

מציגי פוסטרים בכנס: 25 אופטומטריסטים ורופאי עיניים.

מארגן ומנהל הכנס: ד"ר ניר ארדינסט

אולם מליאה בכנס 2012

הכנס התחיל ברישום מוקדם למשתתפים וההרשמה נסגרה חודש וחצי לפני המועד. לאחר שנודע כי קיים רישום יתר overbooking  – התבצעו בלית ברירה עשרות שיחות טלפון לנרשמים המאוחרים למרות שנרשמו בזמן.

הכנס השנתי השלישי של עדשות מגע ומשטח העין לשנת 2012 היה הצלחה אדירה בכל קנה מידה. בכנס השתתפו  580 אופטומטריסטים, מתמחים ברפואת עיניים ורופאי עיניים. גם השנה מארגן ומנהל הכנס ד"ר ניר ארדינסט החליט לאפשר הצגת מקרים וזאת השנה השלישית ברציפות שבו מוצגים פוסטרים אקדמאים במתכונת של "case study" – הצגת מקרה.

השנה הכנס נחלק לשלושה מושבים שונים (עדשות מגע – כללי, עדשות מגע וילדים וקרנית וקטרקט) וכל ההרצאות נערכו במתכונת מלאה של Rapid Fire Presentations – הרצאה של 8 דקות בדיוק (למרצים ולראשי המושבים היו שעוני עצר).
ראשי המושבים היו: עדשות מגע: שמואל ברמן וד"ר יורם ביגר במושב ילדים ועדשות מגע כיהנו פרופ' אברהם שפירר יחד עם פרופ' יאיר מורד ובמושב קרנית כיהנו כראשי מושבים פרופ' אהוד אסיה ופרופ' אבי סלומון.

מארגן הכנס ד"ר ניר ארדינסט בחר  35 מרצים מובילים בתחומם ובעלי שם. בנוסף הוצגו בכנס 25 פוסטרים של הצגת מקרים בעדשות מגע ומשטח העין. סה"כ נשלחו לכנס מעל 40 פוסטרים וכאמור התקבלו מתוכם 25 פוסטרים.
גם השנה, מר שמואל ברמן מקליניקה מיקרולנס היה פעיל מאוד והיה שותף ל 3 פוסטרים.
יש לציין כי מספר פוסטרים שהוצגו לפני שנתיים וכמו כן גם לפני שנה הוצגו גם בכנסים בין-לאומים כדוגמת ה The British Contact Lens Association (BCLA).

השנה, כבשנים קודמות, הענקנו פרסים יקרי ערך (בחסות גונסון אנד גונסון) לפוסטרים הבולטים: נסיעות במימון מלא בהשתתפות בכנס BCLA 2013 באנגליה, EHA 2013 בפולין וכנס TVCI  בצ'כיה. כמו כן, במושב עדשות מגע התקיימה תחרות ההרצאה הטובה ביותרוהוקדשה לזכרו של ד"ר יהודה (ג'ין) סטולמן ז"ל. בפרסים זכו יפית פרויינד, שמואל ברמן ואילה אורטנברג ויונית סנדורי במקומות ראשון עד שלישי בהתאמה. בפרס ההרצאה הטובה ביותר זכו שרית שמיידלר ודרור דקל במושב עדשות מגע.

השנה, בסיום הכנס התקיימה האסיפה השנתית של מועצת האופטומטריסטים. יו"ר המועצה, אדי מרקוביץ הנחה את האסיפה השנתית לאחר הכרזת הזוכים וסגירת הכנס.

הרצאות מושב עדשות מגע

פיגי באג או עדשה היברידית?

ישנם מקרים בהם אנחנו בטוחים שעדשות מגע קשות זה הפתרון האידיאלי אך פציינט לא מתרגל או יש קושי רב בלהתאים אותם בגלל מבנה הקרנית. במקרים הללו ניתן להשתמש בשיטת פיגי באג-הרכבת עדשת מגע על גבי עדשה רכה או להתאים עדשה היברידית-המרכז קשה עם מעטפת רכה כיחידה אחת. לכל אחד יש את היתרונות ואת החסרונות. אנחנו נדון בכול שיטה ונציג כמה מקרים לצורך השוואה.

המרצה הינו אורטנברג איליה

תדירות החלפת עדשות המגע

ההרצאה תדון בחשיבות תדירות ההחלפה על כל היבטיה, בעיקר בהיבט הקליני . בהרצאה נסרוק את הסיבוכים הקלינים של עדשות המגע שנובעות מתדירות החלפה לא מתאימה. בסוף ההרצאה ימסרו טיפים קלינים רבים לשימוש בעל המקצוע אשר ינחה את הפציינט להחלפה העומדת בזמני היצרן.

המרצה הינו מוטי כהן

איך עדשות מגע תורמות לעסק שלי

ההרצאה תלווה בהמחשה ויזואלית על החשיבות בעידוד המכירה של עדשות מגע. עידוד מטופלים מתאימים להשתמש בעדשות מגע בנוסף למשקפיים, מחזקת את הקשר בין המכון והלקוח ומעלה בצורה ניכרת את פוטנציאל הרווחיות.

במהלך ההרצאה תשולב המחשה גרפית של מרכיב מכירת עדשות מגע במחזור המכירות של העסק, ויינתנו כלים ורעיונות לעידוד המטופלים לרכוש עדשות מגע. היצע רחב ומתקדם של עדשות מגע ותמיסות לחיטוי הזמינים היום, מאפשרים לאופטומטריסט למצוא פתרון מוצלח בהתאמת עדשות מגע למטופלים עם מגוון רחב של ליקויי ראייה, כולל פתרונות חדשניים לבעיות פתולוגיות כגון קרטוקונוס ויובש בעיניים.

המרצה הינו רון חביב

כשעדשת מגע מצילה את היום

ישנם מצבים לא מעטים בהם נתקלים רופאי עיניים בעבודתם היום יומית בהם אין טיפול רגיל או קל לפתור או להקל על המטופל ולפעמים אין פתרון והחולה נידון לסבל קשה ומתמיד.בעיקר בחלק מקבוצת המחלות האוטואימוניות (אבל לא רק) ישנן  תופעות עיניות קשות כמו (יובש קיצוני)sica (שינוי צורת העפעף הגורמים לריסים להתחכך  במשטח הקדמי של העין)וTrichiasis ,דברים הגורמים אי נוחות וסבל רב לחולה ובנוסף נזקים קשים למרקם ולסדירות של הקרנית עד כדי איבוד שקיפות של הקרנית ועיוורון.חולים אילה אינם מועמדים טובים להשתלת קרנית כל עוד המחלה הבסיסית עדיין קיימת ואותו נזק יגרם גם לשתל וגם הוא יתעכר.במקרים אילה, עדשת מגע עשויה, ליצור מאגר של נוזל  במגע מתמיד עם הקרנית ובנוסף העדשה משמשת מגן החוצץ בין העפעף למשטח הקדמי של העין ,בזה למנוע התייבשות , וחיכך הריסים ישירות על העין ,בזה לשמר את שקיפות הקרנית ואת הראיה.אציג שני מיקרים של טיפול בחולים במחלות אוטואימוניות ,הטיפול הוא לגמרי שונה בהתאם למצב החולה.מקרה שלישי של מחלה  והצורך בעדשה הוא עקב סיבה  אטרוגנית.

המרצה הינו שמואל ברמן

מחקר ועדשות מגע

המצגת מהווה סקירה כללית של נושא המחקר הקליני, תוך התמקדות במחקר קליני ברפואת עיניים בכלל וקרנית ועדשות מגע בפרט, סקירת המחקרים הקליניים והטרום קליניים בארץ ובעולם. נושאים אתיים ומשפטיים, הקוד האתי של מחקרים קליניים, ועדת הלסינקי – הוועדה האתית המפקחת על ניסויים קליניים, זכויות החולה, שמירה על אנונימיות. הזכות המשפטית לשימוש ברקמות אנושיות למטרות מחקר, מתי ניתן להשתמש בהם, ממי צריך לבקש רשות. איך לגשת למאמר ולסטטיסטיקות בפרסומים, איך להבין מהו מחקר טוב ומהו מחקר לא טוב, איך נתונים סטטיסטים זהים יכולים להוכיח טענות הפוכות ואיך אנחנו יכולים לנסות להבין ולגבש עמדה בנושא. מבנים של מחקרים קליניים, אפקט הפלצבו – סוגיות אתיות במתן פלצבו.

המרצה דבורה מרקס אוחנה

עדשות מגע ורשתית/קרקעית העין

מחקר שפורסם במאי השנה ע"י הנשיא לשעבר של ה-BCLA,קובע שהרכבת עדשות מגע חוסמות UV מסייעת בשמירה על הצפיפות של הפיגמנט המקולרי,וכן שומרת על יכולת האקומודציה,ובכך דוחה את הפרסביופיה.כמו כן גורמת לצפיפות גבוהה יותר של הפיגמנט המקולרי.לפיגמנט המקולרי,לוטאין וזיאקסנטין,תפקיד חשוב בהגנה על העין מפני תהליכים ניווניים הגורמים להיווצרות קטרקט ו AMD.מכאן שיש חשיבות גדולה להרכבת עדשות מגע חוסמות UV בהגנה על העין.עדשות ACUVUE של ג'ונסון אנד ג'ונסון הן היחידות שחוסמות קרינת UVA ו UVB כמעט בצורה מוחלטת.

המרצה שרית שמיידלר

מקרים בעדשות מגע קשות ורכות

מקרי התאמות של עדשות מגע ו/ או משקפיים מצריכים במקרים רבים שימת לב לפרטים קטנים.לעתים לאופטומטריסטים פרטים אלו נראים כזניחים. לדוגמא, לקיחת אנמנזה מפורטת ופרטי תסמינים מפורטת יכולה להיות המפתח לפתרון בעיות.ארסנל הבדיקות הנוספות העומדות לרשותינו הוא נרחב. לפעמים בדיקות אלו פשוטות מאוד ולעתים מורכבות יותר.שימת לב למכלול תוצאות בדיקות נוספות נותן תמונה המיטיבה את הסיכוי לאבחון נכון ולפתרון בעיות.מגוון גדול מאוד של עדשות מגע עומד לרשותינו כיום , יכולת המטפל להגיע לפתרון מיטבי נסמך גם על עובדה זו.

המרצה רפי רייזר

סיליקון הידרוג'ל- מהפכה בחומרי הגלם של עדשות המגע

סיליקון הידרוג'ל הינו חומר הגלם המתקדם ביותר כיום לייצור עדשות מגע רכות. עדשות מגע העשויות מסיליקון הידרוג'ל מעבירות חמצן יותר מכל חומר גלם אחר, ולכן ישנה הפחתה משמעותית בתופעות לוואי הקשורות להרכבה ושימוש בהן. בהרכבת עדשות מסיליקון-הידרוג'ל יש ברוב המקרים פחות יובש, פחות אודם קרנית, פחות אי-נוחות ושיפור בתגובת העין והעפעפיים להרכבת העדשות, לרבות במצבים מאתגרים כמו שעות הרכבה ארוכות, סביבת עבודה באויר יבש, אזור של זיהום אויר, עשן או תנאים לא אידיאלים אחרים. למרות זאת, ישנם אופטומטריסטים שעדיין אינם מתאימים עדשות סיליקון-הידרוג'ל כבחירה הראשונה ואינם נותנים ללקוח את הפתרון הטוב ביותר עבורו.

המרצה הינו דרור דקל

עדשות מגע יומיות

מודעות להרכבת עדשות מגע תופסת תאוצה רבה בשנים האחרונות, אנו ערים יותר ויותר לתופעה של הרכבת עדשות מגע בקרב אוכלוסיית מרכיבי משקפיים. ההתמקצעות של האופטומטריסטים בנושא החידושים והשיפורים בתחום עדשות המגע הופך זמין כמעט לטיפול בכל בעיה. גם שיתוף הפעולה בקרב רופאי העיניים עם האופטומטריסטים עוזרים לא מעט בשיקול דעת המטופלים לעבור להרכיב עדשות מגע גם בגיל צעיר מאוד. ישנו מגוון רחב של עדשות מגע כגון קשות, רכות, קבועות וחד-פעמיות. עדשות לשימוש רב פעמי שנתי, רב פעמי חודשי, רב פעמי דו-שבועי ועדשות מגע יומיות.עדשות מגע יומיות תופסות נתח חשוב מאוד מכלל מרכיבי עדשות המגע. בשנים האחרונות אנו ערים לתופעה של מעבר לשימוש חד פעמי בעדשות מגע אם זה שימוש בעדשות יומיות, דו שבועיות או חודשיות. בגלל חוסר הרצון של המרכיבים "להתעסק" בכל הקשור בנקיון העדשות ובעיקר בגלל הנוחות.ועל כן בשנים האחרונות יש מעבר לחומרים מתקדמים יותר ובריאים יותר כמו עדשות מגע מסוג "סיליקון-היידרוג'ל" ששומרות על רמת עבירות חמצן גבוה ומרכיבי לחות מוגברת על מנת לתת הרגשה נוחה למשך כל היום למרכיבי העדשות.

המרצה הינו נתנאל שושנוב

הפציינט הלא צייתן-לאן

Patient Compliance (or Non-Compliance) with Contact Lenses

אחת הבעיות המהותיות בנושא עדשות המגע היא דלקות עיניים . זאת חרף ההתקדמות בסוגי עדשות המגע, חומרי הגלם וטכנולוגיית הייצור. נושא הדלקות משותף הן למתאים העדשות והן למרכיב העדשות.אחת הסיבות העיקריות ל"נשירת" מרכיבי עדשות מגע היא חוסר טיפול נכון בעדשות המגע אנחנו נחשפים ליותר ויותר פציינטים שלא מטפלים נכון או לא מטפלים בכלל בעדשות המגע שלהם.,.גם היום בעידן עדשות המגע שמחליפים בתדירות גבוהה הנושא הוא חשוב.איך להסביר מה הסכנות של חוסר ניקיון של עדשות המגע. מה לשאול את הפציינט כדי לוודא שהוא אכן מטפל בעדשות המגע שלו.רענון של שיטות ניקוי וחיטוי. טיפים בנושא הדרכת הפציינט בטיפול בעדשות מגע.

המרצה הינו דוד ברקוב-אופטומטריסט.

עדשות מגע רכות טוריות

סוגי האסטיגמטיזם, שכיחות האסטיגמטיזם על פי פרמטרים שונים ( ע"פ צירים, ע"פ עוצמה, ע"פ גיל, ע"פ סוגי האמטרופיות ).האם נכון המיתוס הנפוץ שאין צורך לתקן צילינדר עד 0.75 דיופטר ? בהדמיית מחשב ניתן לראות את השיפור באיכות הראיה.שיטות יצוב של עדשות מגע טוריות : פריזמת יצוב, יצוב דינמי ויצוב מואץ.  בתנאים יומיומיים, שיטת היצוב המואץ, מוכיחה השגים טובים ביותר, בטווח השגיאות של תנועת העדשה והתיצבותה המהירה בעין.

המרצה הינו רפי מסיקה

פוטופוביה ועדשות מגע

כיצד אנו, כאופטומטריסטים, יכולים לעזור לאנשים הסובלים מפוטופוביה קשה לשפר את איכות חייהם?

כידוע, לאנשים עם מחלות רשתית כמו אכרומטופסיה ו-cone dystrophy , יש קושי רב בהתמודדות עם תנאי תאורה שונים. באופן מיוחד, סובלים אנשים אלה מפוטופוביה קשה.כתוצאה מהפוטופוביה אותם האנשים נאלצים להרכיב משקפי שמש כהים בבית ובחוץ. ההרכבה הקבועה של משקפי שמש גורמת לקשיים חברתיים ורגשיים.בהרצאה, יוצג מחקר, אשר נעשה במכון מיכאלסון לשיקום הראייה במרכז הרפואי הדסה. המחקר בדק את ההשפעה של הרכבת עדשות מגע אדומות, על תיפקודי הראייה אצל אנשים הסובלים מפוטופוביה קשה. מתוך המחקר, נוכל ללמוד כיצד עדשות מגע אדומות, עוזרות במניעת פוטופוביה, ומשפרות את איכות החיים של לקויי ראייה.

המרצה הינה ורונקה צור

הרצאות מושב ילדים ועדשות מגע

תוצאות ניתוח ירוד מולד: השוואה בין ניתוחים עם או ללא השתלת עדשה תוך עינית

מטרות: בדיקת תוצאות התיקון הניתוחי לירוד מולד מבחינת שיעור הסיבוכים בניתוח הירוד עם או ללא השתלת עדשה תוך עינית.שיטות: נעשתה סקירה רטרוספקטיבית של מידע קליני אודות 227 עיניים של 155 ילדים עם ירוד מולד אשר עברו ניתוח ירוד מולד עם או ללא השתלה ראשונית של עדשה תוך עינית בין השנים 1991-2008 ביחידה למחלות עיניים בילדים במרכז הרפואי ע"ש שיבא. משתנים שנבדקו כללו נתונים דמוגראפיים, מאפייני הירוד, סוג הניתוח, סוג העדשה המושתלת וסיבוכים לאחר הניתוח.תוצאות: הגיל הממוצע בעת הניתוח היה 29.34 חודשים (טווח של 0.5 עד 204 חודשים). תקופת המעקב הממוצע הייתה 63.60 חודשים (טווח של 1.5-200 חודשים). חדות הראיה הסופית לא היתה תלויה בסוג הניתוח. הסיבוכים  השכיחים ביותר שנמצאו כללו:  ירוד משני (%15.4), אמבליופיה (%21.1), גלאוקומה (6.2%) והידבקויות (4%).  נמצא קשר מובהק בין התפתחות ירוד משני ואמבליופיה לבין השתלת עדשה תוך-עינית. לגיל בעת הניתוח לא נמצאה השפעה על התפתחות שני סיבוכים אלו. סוג הניתוח או הגיל בעת הניתוח לא נמצאו בקשר מובהק סטטיסטית עם התפתחות הידבקויות. נמצא, שגלאוקומה נוטה להופיע במנותחים צעירים וכן לאחר הליך כירורגי להוצאת הירוד בלבד.

המרצה פרופ' אברהם שפירר

טיפולים חדשים לדלקת לחמית אביבית

דלקת לחמית אביבית הינה מחלה כרונית שכיחה בישראל. מגוון התסמינים נע בין גרד קל והפרשה לבין פוטופוביה קשה, כיבים בקרנית והופעת פאנוס. ברוב המקרים ניתן לטפל במחלה על ידי טיפות עיניים, ואולם במקרים קשים טיפות העיניים אינן מסייעות ובכדי שהילד יוכל לקיים אורח חיים תקין יש צורך במגוון טיפולים נוספים.

המרצה פרופ' יאיר מורד

עדשות מגע לעין עצלה.  

שלוש הסיבות העיקריות לעין עצלה הן פזילה, הבדל בתשבורת בין העיניים או מסוך בציר הראיה. התמודדות ההורים עם טיפול בעין עצלה בילדיהם אינה פשוטה. אפשרויות הטיפול בעין העצלה כוללות סגירה עם רטייה, משקפים, טיפות אטרופין או עדשות מגע. מרבית הילדים מרגישים אי נוחות עם כסוי העין ברטייה, רואים מטושטש בעין העצלה ולא אוהבים את המראה "סתום העין". מספר עבודות מעידות על שעור הצלחה גבוה בילדים שטופלו בעדשות מגע. עיקר ההצלחה הושג כאשר הסיבה לעין עצלה היה הבדלי תשבורת בין העיניים על רקע קוצר ראיה גבוה. בילדים עם רוחק ראיה, ואמבליופיה בדרגה קלה עד בינונית, הומלץ שמוש עדשה עם תיקון יתר היפראופי (over-plussed). במקרים קשים יותר, עדשות מגע שחוסמות כניסת אור על ידי חסימת אזור האשון בעדשה, (Occluder contact lenses) , יכולות לשמש כתחליף לטשטוש האופטי. דווח שחסימה שעתיים באמצעות ע.מ. שווה לשש שעות רטיה באמבליופיה בינונית, ואילו שש שעות עדשה שוות ערך לחסימה מלאה באמבליופיה קשה.גם במצבים של פזילה, עדשות מגע שחוסמות כניסת אור יכולות לשמש תחליף לסגירה עם רטיות. הגדלת אזור החסימה עד 8 מ"מ ימנע מהילד להציץ, גם אם העדשה לא תהייה ממורכזת. ליתרונות בטיפול בע.מ. לעין עצלה נלווים גם מספר חסרונות: הקושי בהנחתן, היכולת של הילד ללמוד להוציא אותן, אם לא אבדו או נהרסו קודם לכן. עדשות עם תקון פלוס גבוה גם מפחיתות כניסת חמצן לעין. לסיכום: השימוש בע.מ. לעין עצלה הוא לרוב חלופה משנית לטיפולים המקובלים שכשלו (רטיה) . הצלחת הטיפול מעידה על יעילותו, ולכן יש לשקול שמוש בע.מ. לעין עצלה במקרים שנכשלו בטיפול אחר כמו גם כהתוויה ראשונית.

המרצה ד"ר ניצה גולדנברג-כהן

התאמת עדשות מגע לילדים-מהו הגיל שאפשר להתחיל?
נדבר על מיתוסים הקשורים להתאמת עדשות מגע בילדים, כגון, האם ילדים אחראים מספיק ע"מ לדאוג לעדשות המגע שלהם, וכן האם הרכבת עדשות מגע מסכנת את עינייהם? האם קשה יותר להתאים עדשות לילדים? האם זה גוזל מאיתנו יותר זמן? נשווה בין סוגי העדשות בבואנו להתאימן לילדים- קשות מול רכות, וכן נסקור נתונים ממחקרים שמחזקים את ההתאמה בגיל צעיר מבחינת חדות ראיה, נוחות ואספקטים חברתיים. ולבסוף אתן טיפים מעשיים לגבי התנהלות הבדיקה מול ילדים וכן עצות מעשיות לגבי רוטינת עדשות מגע אצל ילדים.

המרצה גב' אורנה שמואלי-גורן

הריון וראיה- השינויים בראיה במהלך ההריון

שינויים בראיה במהלך ההריון יכולים להיות פיזיולוגיים או פתולוגיים. הם יכולים לנבוע מהווצרות מצב חדש או כתוצאה משינוי בחומרת מצב קיים. השינוי בראיה לרוב חולף ולעיתים נדירות יותר נותר קבוע. בין השינויים הפיזיולוגיים נמצא ירידה בלחץ התוך עיני, שינויים בעובי הקרנית ובקמירותה, שינויי רפרקציה ושינויים בשדה הראיה, מצבים אלו לרוב הפיכים וחולפים זמן קצר לאחר הלידה. רטינופתיה סכרתית וסנטרל סרוס כוריורטינופתי עלולות להחמיר במהלך ההריון ואילו גלאוקומה ואובאיטיס לא זיהומית עשויות להשתפר באופן זמני. פרה אקלמפסיה ואקלמפסיה עלולות לגרום לרטינופתיה היפרטנסיבית, הפרדות רשתית אקסודטיבית ועיוורון קורטיקלי. מהלך מחלות כמו גרייבס אופתלמופתי, רטיניטיס פיגמנטוזה ואופטיק נאוריטיס עשוי להשתנות בהריון ובתקופה שלאחריו, ובהתאם לשינויים אלו רצוי לערוך את המעקב.

המרצה ד"ר ישי פאליק

טיפולים חדשניים במחלות כלי דם בילדים

המנגיומות בעפעפיים גדלות בשנה הראשונה לחיים, ויכולות לחסום את ציר הראיה ולגרום לאמבליופיה בלתי הפיכה. הטיפול בהמנגיומות אלו כולל מתן סטרואידים בהזרקה לנגע או במתן ססטמי במינון גבוה וכן כריתה ניתוחית. טיפולים אלו מלווים בתופעות לוואי קשות, ואינם מובילים לתוצאה תפקודית וקוסמטית טובה במקרים רבים. פרופרנולול, תרופה הניתנת דרך הפה לטיפול ביתר לחץ דם, התגלתה כיעילה ביותר לטיפול בהנגיומות, ושינתה את אופן הטיפול ותוצאותיו.מחלת רשתית של פגים נגרמת ע'י כלי דם שצומחים באופן פתולוגי, מדממים ומושכים את הרשתית. זו אחת הסיבות העיקריות לעיוורון בילדים. הטיפולים המקובלים לרטינופתיה של פגים, לייזר והקפאה, יעילים ברב המקרים אך דורשים הרדמה ממושכת של הפגים ומיומנות רבה מהרופא המטפל. בווסיזומב (Bevacizumab ובשמו המסחרי אבסטין) הוא נוגדן מונוקלונאלי ל Vascular endothelial growth factor שמעכב צמיחה של כלי דם.  אבסטין הוא טיפול חדש ויעיל ביותר במחלות רשתית במבוגרים כגון נוון מקולארי תלוי גיל AMD)). לאחרונה נמצא האבסטין יעיל מאד גם למחלת רשתית של פגים, ומאפשר טיפול מהיר במחלה זו.שני הטיפולים החדשים האלו, פרופרנולול להמנגיומות של העפעפיים ואבסטין למחלת רשתית של פגים גרמו למהפכה בטיפול במחלות אלו, מובילים לתוצאות טובות ומונעים עיוורון.

המרצה דר' הדס משולם

עדשות קשות חצי סקלרליות

עדשות קשות חצי סקלרליות הן הבחירה העדיפה בהתאמת עדשות מגע לתינוקות ופעוטות במצבי פתולוגיה שונים. ניתן לטפל בעדשות אלו בכל תיקון רפרקטיבי שמקורו בקרנית, ללא תלות בפזיולוגיית הקרנית. הרכבת העדשות והסרתן היא פעולה פשוטה. העדשות יציבות, עמידות ואינן נופלות במשך היום. לכן, ניתן להתאים זוג אחד של עדשות לפרק זמן ארוך וע"י כך לחסוך להורים את עלות העדשות אשר נופלות ואובדות. ניתן לטפל באופן יעיל ופשוט בתינוקות בעלי אסטיגמציה גבוהה, אפקיה, אנאיזומטרופיה וקרנית לאחר טראומה.

המרצים איוון הר ואלי סביון

כיצד האופטומטריסט יציל את חיי הפציינט

ישנן מספר מחלות גידוליות בעפעפיים, על פני שטח העין, ובתוכה היכולים לגרום לחולה לנזק רב עד אובדן הראיה והעין, ואף להרוג את החולה.  בעזרת סימנים פשוטים יכולים האופטומטריסטים להעלות חשד סביר לבעיה.  הפנית הנבדק בזמן לבדיקת רופא עיניים יכולה להוביל לאבחנה נכונה, וטיפול שיצילו את הראיה, העין, ואף את חיי החולה.  בהרצאה נראה דוגמאות למספר גידולים כאלה, ונלמד מתי חשוב ודחוף להפנות חולה.  בנוסף נראה איך ינוהל המקרה ולמה לצפות כאשר החולה חוזר אליכם.

המרצה דר' שחר פרנקל

הרצאות מושב קרנית

עין יבשה

תסמונת העין היבשה היא תופעה יחסית שכיחה בכל העולם ומחקרים מראים שכיחות סובלים של 10-20% מכלל האוכלוסייה, ואפילו עד 60% בקרב האוכלוסייה המבוגרת. תסמונת העין היבשה גורמת לתלונות רבות וסבל – הפוגעים באיכות החיים של הסובלים. דוק הדמעות מורכב משלוש שכבות: שכבה שומנית, שכבה מימית, ושכבה רירית מוקואידית, ההגדרה המודרנית של תסמונת העין היבשה: "מחלה עם גורמים רבים שמערבת את הדמעות ואת העין החיצונית, אשר גורמת לתלונות של אי נוחות, הפרעות בראיה, חוסריציבות של הדמעות, עם סיכון של נזק לעין החיצונית, מלווה באוסמולריות מוגברת של דוקהדמעות, “ודלקת של העין החיצונית". בין הגורמים הרבים שעלולים להשפיע על עין יבשהכלולה גם הרכבת עדשות מגע. מספר גורמים הוכחו בספרות כמהווים סיכון לתסמונת העין ניתוחי רפרקציה, ,A היבשה: גיל מבוגר, נשים, תרופות מסוג אנטי- היסטמינים, חסר ויטמין טיפול באסטרוגנים, חסר אנדרוגנים. התייחסות ,C הקרנות, השתלת מח עצם, הפטיטיס לגורמי סיכון וטיפול בהתאם עשויים לשפר את מצב היובש בקרב הסובלים מהתסמונת של עיניים יבשות

המרצה הינה דר אירית ברקת

עדשות פרמיום תוך עיניות

עדשות פרמיום הינן עדשות מדור מתקדם בעלות אופטיקה משופרת המקנה פתרון יעיל לאסטיגמטיזם ולפרסביופיה. עדשות אלו נועדו להוריד את התלות במשקפיים וכוללות אופטיקה אספרית, עדשות טוריות, עדשות מולטיפוקליות ושילובים שלהם. על מנת למצות את יתרונות העדשות ולהגיע לאמטרופיה קרוב ככל האפשר נדרשת רמת דיוק ביומטרית ויכולת חישוב כוח עדשה גבוהות ותוצאות ניתוחיות איכותיות. לחלק מהעדשות מגבלות אופטיות ותופעות לוואי בהן יש להתחשב לצד היתרונות הברורים של הגדלת טווח ואיכות הראיה והורדת התלות במשקפיים. ההתוויות לשימוש בעדשות הפרמיום הולכות ומתרחבות ולכך משמעות רבה בעתיד ניתוחי העדשות מבחינה רפואית, טכנולוגית וכלכלית.

המרצה הינו פרופ' אהוד אסיה

עדשות תוך עיניות מלאכותיות לתיקון צילינדר קרניתי במהלך ניתוחי קטרקט

לכ 20% מאוכלוסיית מנותחי הקטרקט צילינדר קרניתי גבוה מ 1.5 דיאופטר. בניתוח קטרקט רגיל מוחלפת העדשה הקריסטלינית העכורה בעדשה מלאכותית שקופה. העדשה הסטנדרטית תשאיר את הצילינדר הקרניתי ועל מנת לראות טוב לאחר הניתוח המטופל יזדקק למשקפיים לרחוק ולקרוב.בשנים האחרונות פותחו עדשות בעל תיקון גם של המרכיב הצילינדרי אותן ניתן להשתיל במהלך ניתוח קטרקט שגרתי (עדשות טוריות) ובעזרתן ניתן לצמצם באופן משמעותי את הצילינדר והתלות במשקפיים לרחוק לאחר ניתוח הקטרקט.בהרצאה תינתן סקירה על העדשות הטוריות, התאמתן למנותח, ותוצאות קליניות של מנותחים.

המרצה הינו ד"ר גיא קליינמן

טיפות עיניים

טיפות עיניים מהוות את הצורה הטובה יותר לטיפול תרופתי בעיניים. כמטפלים אנחנו יוצאים מתוך הנחה שהמטופל יודע ומבין כיצד שמים את הטיפות.מסתבר שמרבית האוכלוסיה לא יודעת כיצד שמים טיפות ואנחנו שמטפלים לא תמיד יודעים להדריך כיצד לשים הטיפות.ההרצאה שלי תעסוק במדע מאחורי הטיפול הטיפותי ובנסיון לשרש אגדות אורבניות כדי להגיע בסופו של דבר לדרך הנכונה כיצד צריך באמת לשים טיפות עיניים כדי לקבל אפקט אופטימלי.

ד"ר דוד לנדאו


עדכונים בהשתלת קרנית

השתלת הקרנית של סוף המאה העשרים הייתה כמעט כולה השתלת קרנית בעובי מלא – Penetrating Keratoplasty. בעשור וקצת שעברו, התחלנו לנתח במגוון דרכים. השתלות קרנית סלקטיביות בשכבות שונות של הקרנית, שימוש בחומרים חדשים ובטכנולוגיות חדשות. בהרצאה נפרוש מעט מההתפתחויות בתחום.

המרצה הינו ד"ר דוד ורסנו

קריאה מודרכת של טופוגרפיית קרנית

בהרצאה אינטראקטיבית נעבור בקצרה על עקרונות מכשירי הטופוגרפיה השונים, ננתח בשיתוף הקהל טופוגרפיות קרנית תקינות, פתולוגיות ונדון במקרים בעיתיים. נציג מכשיר חדש להערכה ביומכנית של הקרנית – Corvis

המרצה הינו דר' דויד צדוק

איזו שיטה עדיפה לניתוח תשבורת?

במהלך השנים הרבות בהן קיימים ניתוחי תשבורת, התפתחו שיטות שונות. אלו כוללות ניתוחי תשבורת על פני משטח הקרנית (surface ablation), ניתוחים הכרוכים ביצירת מתלה (lamellar refractive surgery), השתלת טבעות בקרנית, והשתלת עדשות תוך-עיניות. לשיטות אלו קיימות התוויות שונות, מהלך החלמה שונה, תוצאות, תופעות לוואי וסיבוכים האופייניים לכל שיטה. הרצאה זו תתמקד בקצרה בהבדלים בין השיטות הקיימות כיום בניתוחי תשבורת, ותצביע על השיטה הבטוחה והיעילה ביניהם.

המרצה הינו פרופ' אבי סלומון

קרנית מלאכותית

ההרצאה תידון בצורך בפתוח קרנית מלאכותית, סוגי פרוטזות הקרנית שפותחו לאורך השנים, התמקדות בפרוטזת קרנית מסוג בוסטון קרטופרוסטזיס והצגת הניסיון הנצבר עד כה בהשתלת הפרוטזה במרכז רפואי רבין.

המרצה הינה פרופ' אירית בכר

ניתוחי קטרקט באמצעות לייזר

כניסת לייזר הפמטוסקונד לתחום ניתוחי הרפרקציה שיפרה את בטיחות הפרוצדורה ואת תוצאותיה. טכנולוגיה זו נמצאת בשימוש גם בתחום השתלות הקרנית.אפליקציה חדשה ומאוד חשובה נוספת של לייזר הפמטוסקונד נכנסה גם לתחום נתוחי הקטרקט, שכידוע מהווה את הניתוח התוך-עיני הכי שכיח בעולם.

המרצה הינה ד"ר פני שגב

קרוס לינקינג

קרוס לינקינג באמצעות הקרנת הקרנית באור אולטרא- סגול לאחר זילוף טיפות ריבופלאבין ( Vitamin B 2 ) הינה שיטה מקובלת היום לעצירת מחלת הקראטוקונוס ולייצוב הקרנית במקרים של אקטאזיה לאחר ניתוח LASIK .

השיטה עברה הרבה חידושים ושינויים בחמשת השנים האחרונות כולל מיכשור חדש וגישות שונות לטיפול על זה אקדיש רוב חלקי ההרצאה. בנושא טבעות המיועדות לשיפור הראיה בחולים הסובלים מקראטוקונוס ומאקטזיה לאחר LASIK יסקרו בקצרה הסוגים השונים של טבעות וההבדלים ביניהם וההגיון שבטיפול המשולב של טבעות וקרוסלינקיג.

המרצה הינו דר עאדל ברבארה

מציגי הפוסטרים:

מר דרור דקל, אופטומטריסט בכיר, אופטיקנה סניף ביאליק–רמת גן

מר שמואל ברמן, אופטומטריסט, מיקרולנס, ת"א, מר איליה אורטנברג, אופטומטריסט, מיקרולנס ת"א

גב' צופית הרשקו, אופטומטריסטית

מר עבד ותד, אופטומטריסט

גב' יפית פרוינד, אופטומטרסטית, ד"ר ניר ארדינסט, אופטומטריסט

גב' אפרת שפי, אופטומטריסטית

מר נתנאל ששונוב, אופטומטריסט, סגן יו"ר מועצת האופטומטריסטים בישראל.

מר יוי סנדורי, אופטומטריסט, יו"ר המכללה לאופטומטריה בישראל.

גב' גלי דניאלי, אופטומטריסטית, אופטיקת הבוטיק you &eye הוד השרון

מר אייל פאניש, אופטומטריסט

גב' יפית פרוינד, אופטומטרסטית

גב' נאוה סדי, אופטומטריסטית

מר עבד ותד, אופטומטריסט

מר אלון ברונדווין, אופטומטריסט וד"ר צדוק דויד, רופא עיניים מומחה לקרנית

גב' עדי הרשנזון זיגל, אופטומטריסטית שמואל ברמן, מיקרולנס, ת"א

מוחמד גרה, אופטומטריסט בכיר, אופטינייס, לואי דקה, אופטינייס

מר רונן סנדרוביץ, מנהל שרותי אופטומטריה במרפאת עיניים במרכז רפואי תל אביב ובמרכז לכבדי

ראייה ירודה תל אביב. מר שמואל ברמן, אופטומטריסט, מיקרולנס, תל אביב

גב' חיה בומש, אופטומטריסטית, אופטיק דיויש, ירושלים

גב' שרון אבני, אופטומטריסטית

גב' נאוה סדי, אופטומטריסטית

מר ניב קפלן, אופטומטריסט

דר שחר פנקל, רופא עיניים, הדסה עין כרם

מר מוחמד גרה, אופטומטריסט בכיר, אופטינייס

מר איליה אורטנברג, אופטומטריסט, מיקרולנס ת"א, מר שמואל ברמן, אופטומטריסט,מיקרולנס, ת"א

גב' מורן אלבז, דוקטורנטית, האוניברסיטה העברית

תגובות לכנס עדשות מגע

מארגן ומנהל הכנס ד"ר ניר ארדינסט:

"כנס מוצלח, הכנס הבא ב 1.10.2013 בדיויד ת"א. תודה לגונסון"

מנכ"ל חטיבת הראייה, גונסון את גונסון, שירלי וייס:

"בשנת 2009 התקיים קורס התמחות בעדשות מגע מתקדמות בהיקף של 80 שעות ומשנת 2010 מתקיימים באופן מסורתי כנס להצגת מקרים בעדשות מגע ומשטח העין בניהולו של האופטומטריסט ניר ארדינסט. השנה אנו שמחים לארח בכנס השלישי לעדשות מגע ומשטח קדמי.ג'ונסון &ג'ונסון ויזן קר מנסה תמיד להיות מעורבת בשיפור איכות חייהם של הזקוקים לתיקון ראייה. הבטחת הרכבה בריאה ונוחה של עדשות מגע היא המטרה החשובה ביותר של תכנית  ACUVUE® Eye Health "

מנהלת רישום כנס, פנינה זיו, פז –תירות:

הכנס של עדשות מגע ומשטח העין מבוקש מאוד וידוע בתוכנית ובאיכות המעולה שלו הן בקרב אופטומטריסטים והן בקרב רופאי עיניים. לכנס הגיעו סה"כ 577 משתתפים לא כולל מרצים, צוות גונסון ומשתתפי שני הדוכנים. על מנת לא להשיב את פניהם ריקם ולא להחזיר אנשים שבאו מכל קצוות הארץ אישרנו כניסה מעל מכסת הרישום. יש לציין כי ההרשמה נסגרה כחודש וחצי לפני הכנס, דחינו מאות בקשות וביצענו ביטולים של מאות נרשמים ובכל זאת כמות המשתתפים הייתה מעל ומעבר. חרף כמות המשתתפים העצומה והבלתי צפויה, מלון שרתון תל אביב עמד במשימה בכבוד רב"

תמונות מהכנס:

כנס שנתי בעדשות מגע 2012. קהל הכנס באולם מליאה ראשי. קבלת תמונה ד"ר ניר ארדינסט
כנס שנתי בעדשות מגע 2012. קהל הכנס באולם מליאה ראשי. קבלת תמונה ד"ר ניר ארדינסט
כנס שנתי בעדשות מגע 2012. קהל הכנס בזמן הפסקה. קבלת תמונה ד"ר ניר ארדינסט
כנס שנתי בעדשות מגע 2012. קהל הכנס בזמן הפסקה. קבלת תמונה ד"ר ניר ארדינסט
הזמנה - כנס שנתי בעדשות מגע 2012. קהל הכנס. מקור ענבר יהב. קבלת תמונה ד"ר ניר ארדינסט
הזמנה – כנס שנתי בעדשות מגע 2012. קהל הכנס. מקור ענבר יהב. קבלת תמונה ד"ר ניר ארדינסט