אבחנת קרטוקונוס כתבה לפציינט ד"ר ניר ארדינסט

קרטוקונוס ערכים ואבחנה (מקוצר) – כתבה לפציינט מאת ד"ר ניר ארדינסט

אם המשקפים כבר לא טובים, משתנים והצילנדר עולה, התאימו לכם עדשות מגע ואחר כך עברתם בדיקה ומיפוי קרנית (טופוגרפיה)  והצבעים  האדומים והכחולים נראו לכם מוזרים ולא הבנתם מהם הערכים והקיצורים המוזרים שמופיעים במכשירי מיפוי משוכללים ובמחקרים, כדאי שתקראו את הכתבה.

 

הגדרה של קרטוקונוס

קרטוקונוס  הינה מחלה דו- עינית שאינה דלקתית ומתקדמת עם הזמן, המאופיינת בהידקקות הקרנית ובבלט הקרנית (צורת קונס ומכאן שם המחלה). המחלה מאופיינת לרוב  בגיל ההתבגרות אחרי תלונה קלאסית ש "המשקפים אינם טובים, אני רואה מטושטש עם המשקפיים למרות שהחלפתי לא מזמן". שכיחותה המחלה נאמדת ב 1:2000 אך מיפוי הקרנית גרם לאיתור המחלה גם בשלבים הטרום קליניים ולפני הופעת הסימנים (לפני מיפוי הקרנית האבחנה הייתה בנקודת זמן מאוחרת, שהופיעו בקרנית כבר שינויים כגון רפלקס אור מספרים  ברטינוסקופ, בליטה של הקרנית, הדקקותה, ואף הצטלקותה).  המחלה יכולה להיות תת קלינית (סמויה או סאב-קלינית) או קלינית ומי שקובע את סיווג המחלה הוא רופא העיניים. האטיולוגיה או הפתוגנזה של המחלה נעוצה משינויים והחלשות הביו-מכניקה של שכבות מסוימות בקרנית. במחלה ישנה עליה בכוח במרכז הקרנית, אסימטריה ברורה בקימור בין חלק עליון לתחתון (כאשר החלק התחתון קמור יותר) והטיית המרידיאן הקמור ביחס לקו ההוריזונטלי. השינויים מביאים לאי-רגולריות של הקרנית היוצרת אסטיגמציה אירגולרית גבוהה. כיום ישנו טיפול קצר ביותר שמונע את התקדמות המחלה שם הטיפול הינו טיפול בקשרי צילוב או קרוסלינקינג (Cross-linking).

מיפוי קרנית (טופוגרפיה של הקרנית)

מכשיר ממוחשב הדוגם את הקרנית (המעטה הקדמי השקוף של העין)  ע"י הקרנה של טבעות ומעבד את צורת הקרנית למפה של צבעים. צבעים חמים (אדומים) משמעותם כאזורים קמורים בקרנית וצבעים קרים (כחולים) משמעותם כאזורים שטוחים יחסית בקרנית. מפה זאת דומה בצורתה ודפוסה למפה המסמלת את גובה ההרים.

הקרנית בקרטוקנוס ותוצאות מיפוי הקרנית

כאמור, הקרנית הינה רקמה המתפקדת כחלון לעין המספקת את כוח התשבורת (שבירת קרני האור) העקרי לעין. גודל הקרנית עומד על כ 12 מ"מ והיא תוחמת את הקשתית (הצבע של העין). אצל חלק גדול מהאנשים (70%) יש אסטיגמציה בקרנית. מצב זה מתקבל כאשר הקרנית הינה בעל מבנה בסיסי כדורי (ספרי) עם שינויים עדינים ביותר במבנה (הנוטים לצורת כדור פוטבול) היוצרים את האסטיגמציה בקרנית (כאשר התיקון האופטי נקרא צלינדר). במיפוי קרנית מבנה זה יתקבל כעניבת פרפר בו האזורים הקמורים יהיו בצבע "חם" כתום בהיר והם יוצרים את עניבת הפרפר כאשר מסביב יהיו צבעים קרים. במחלת הקרטוקנוס מבנה הקרנית מעוות המקנה מצב של אסטיגמציה אירגולרית עם תמונה אופיינית של אי בעל צבע אדום עז שמסביבו טבעות של צבעים פחות חמים כלל שמתרחקים מאזור האי.

אבחנה של קרטוקונוס

רופא עיניים יכול לאבחן את מחלת הקרטוקונוס לפי תוצאות בדיקת מיפוי הקרנית (טופוגרפיה של הקרנית) או/ו שילוב של בדיקות קודמות (דיסק המיפוי או צילומי/הדפסי צבע קודמים של מיפוי הקרנית).

מספר תבניות עיקריות של אבחון קרטוקונוס – ערכים מחושבים:

  • Kc– עוצמת הקימור המרכזית של הקרנית בממוצע של 3 דגימות.
  • תבנית I.S – היא היחס בין הקמירות של  החלק העליון הקמור בקרנית לחלק התחתון  (הקמור יותר), תבנית זאת נקראת בשם I.S.
  • תבנית AB/SRAX – תבנית שמסמכת על הטיית המרידיאן הקמור ביחס לקו ההוריזונטלי, אסימטריה בין תבנית עניבת הפרפר בשילוב זווית שגדולה יותר מ 30 מעלות מהמרדיאן האנכי הקמור הינה תבנית AB/SRAX שמאוד אופיינית לתבנית בקרנית של חולי קרטוקנוס.
    במכשירי טופוגרפיה ישנה פונקציה אשר לוקחת את ערכי התבנית ובעזרת נוסחה (ערכי התבניות מוכפלים אחד בשני וב100 ולבסוף מחולקים ב300) נוקבת בערך כאשר ערך מעל 3 מחשיד לקרטוקנוס וככל שהערך גבוה יותר כך דרגת הקרטוקנוס חמורה יותר.
  • אינדקס KISA – קימור קרנית (כפול) ערך IS (כפול) עוצמת האסטיגמציה (כפול) SRAX (כפול) 100 את התוצאה מחלקים ב 300 ומקבלים ערך באחוזים.
  • מגוון ערכים חישובים (אלגוריתמיים של מכשירי מיפוי הקרנית) – ישנם ערכים חישובים רבים ראו פרק אבחנה-חתך ערכים.

 

אבחנה -חתך ערכים (נקודת חתך של אבחנה, כלומר מאיזה ערך לרוב יש אבחנה חיובית של קרטוקונוס)

  • קימור קרנית – מעל 47.2 דיופטר
  • ערך CLMI – מעל 0.45
  • ערך KISA – ערך של 100%
  • ערך I-S – ערך של 1.9
  • ערך KSI – ערך של 0.25
  • ערך KSS – ערך של 0.5

 

רגישות ערכים

  • רגישות של הקמירות המרכזית בקרנית נקבעה ל 82%
  • ערך תבנית ה I.S בעל רגישות של 74%.
  • תבנית האסטיגמציה היא בעל רגישות של 88%.
  • רגישות ה KISA נקבעה על % 96 .

 

מכשיר טופוגרפיה. צילום תמונה ד"ר ניר ארדינסט
מכשיר טופוגרפיה. צילום תמונה ד"ר ניר ארדינסט